viernes, 3 de febrero de 2012

Motors per volar

PRINCIPI D'ACCIÓ I REACCIÓ
El reactor és un motor que es basa en el principi d'acció-reacció.
  • Coet: Un coet es un reactor que porta en un tanc un combustible i en un altre un carburant que normalment es l'oxígen.
    Quan s'escalfen, els gasos es dilaten i surten a gran velocitat. Com més velocitat de sortida tinguin els gasos produïts per la combustió més velocitat tindrà el coet.
  • Motors d'avions: Hi ha dos tipus principals d'avions:
    - Turboreactor, turbofan i turbohèlix. Tenen una turbina compresora i es fan servir fonamentalment en els avions comercials.
    - Estratoreactor i pulsoreactor. No morten turbina i es fan servir, sobretot, en avions experimentals no comercial.
  1. Turboreactor: En aquests motors l'aire entra aspirat per les hèlix d'un compressor. A la cambra de combustió, l'oxigen de l'aire que entra comprimit reacciona amb el quosè.
  2. Turbofan (ventilador): Aquests motors són els que fan servir la majoria dels avions comercials. El gran avantatge davant el turboreactor és que són mols més silenciosos.
  3. Turbopropulsor (o turbohèlix): És molt semblant al turboreactor. La diferència és que la turbina de la part posterior fa girar no solament el compressor, sinó l'hèlix davantera exterior.
  4. Estratoreactor: Consisteix en un tub obert pels dos extrems. L'oxigen de l'aire entra per la part davantera a altres velocitats, i reacciona amb el combustible.
  5. Pulsoreactor: Per millorar el principal inconvenient del motor anterior s'instal·len unes vàlvules que permeten l'entrada d'aire i es tanquen quan explota la mescla.

No hay comentarios:

Publicar un comentario